αρχική   embryoclinic.eu    

Το ντιζάιν πήγε… στον γιατρό

2411design-thumb-largeΟταν αναζητάς ιατρική βοήθεια για να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, ακόμη και η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να είναι ψυχολογικά επώδυνη και η όλη διαδικασία ίσως συνοδεύεται από στιγμές ανησυχίας, ανασφάλειας, αμηχανίας. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που έπρεπε να συνυπολογίσουν οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Βούλγαρης και Μαρία Μαλινδρέτου του γραφείου MALVI, οι οποίοι τιμήθηκαν με το βραβείο Global Excellence Award 2013, του μεγαλύτερου διεθνούς διαγωνισμού εσωτερικού σχεδιασμού, για την κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που σχεδίασαν στη Θεσσαλονίκη. «Πολλές μικρές λεπτομέρειες αισθητικής, λειτουργικότητας, εργονομίας “κουμπώνουν” μεταξύ τους σαν κρίκοι αλυσίδας και δημιουργούν ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλού σχεδιασμού», τονίζει ο κ. Βούλγαρης.

Για να ισορροπήσουν μεταξύ του οικείου και επαγγελματικού περιβάλλοντος, οι αρχιτέκτονες συνδύασαν τα λευκά χρώματα με τις καμπύλες γωνίες και έπιπλα, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή των υλικών δόμησης. «Το ειδικό αντιμικροβιακό υλικό Corian χρησιμοποιήθηκε εξ ολοκλήρου για την κατασκευή των εργαστηρίων και τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και στις οροφές, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλωβό. Μοναδικός είναι και ο καναπές της υποδοχής που φτιάχτηκε από το ίδιο υλικό», σημειώνει η κ. Μαλινδρέτου. Τα ογκώδη μηχανήματα των εργαστηρίων ταξινομήθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε να εξοικονομείται χώρος και χρόνος για τους εμβρυολόγους, ενώ ασθενείς και ιατρικό προσωπικό αποφεύγουν τις άσκοπες συναντήσεις χάρη σ’ ένα σύστημα εσωτερικών διαδρόμων της κλινικής.

Στον χώρο της ανάνηψης, όπου οδηγούνται οι γυναίκες μετά την εμβρυομεταφορά, το μόνο που θυμίζει νοσοκομείο είναι ο μηχανισμός των κρεβατιών. Κατά τ’ άλλα, η ξύλινη επένδυση του χώρου, οι αποχρώσεις του μπεζ, τα κομοδίνα, η μικρή βιβλιοθήκη, οι «κρυμμένες» ιατρικές συσκευές, δημιουργούν αίσθηση οικειότητας. Ο εντυπωσιακός χώρος συλλογής σπέρματος μοιάζει περισσότερο με δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου παρά με εργαστήριο, με μια lounge δερμάτινη πολυθρόνα στον χώρο, επίπεδη τηλεόραση και χαμηλό φωτισμό. «Θέλαμε να αποφύγουμε το συναίσθημα του άγχους και της αμηχανίας που νιώθει κάποιος σ’ αυτή τη διαδικασία και να την κάνουμε λίγο πιο άνετη και απενοχοποιημένη. Η ψυχολογία είναι το παν σ’ αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Οι ίδιοι οι γιατροί μας λένε τώρα ότι έχει αυξηθεί η αποδοτικότητά τους, ενώ οι επισκέπτες αισθάνονται το ίδιο άνετα σε όλους τους χώρους», υπογραμμίζει ο κ. Βούλγαρης.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – 24/8/2014

© 2015 Embryo Clinic Blog. All rights reserved.