PRP ενδομητρίου/ωοθηκών

Η έγχυση πλουσίου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet-rich plasma – PRP) στο ενδομήτριο ή/και στις ωοθήκες είναι μία ελάχιστα έως και καθόλου επεμβατική μέθοδος που έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αναζωογονώντας το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και βελτιώνοντας τις τελικές εκβάσεις όσον αφορά τη γονιμότητα. Ταυτόχρονα, είναι μια ασφαλής τεχνική με ελάχιστες παρενέργειες και δεν περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων.

Το PRP είναι ένα αυτόλογο προϊόν του αίματος, δηλαδή παράγεται από επεξεργασία ενός δείγματος αίματος της ίδιας της ασθενούς. Το προϊόν αυτής της διαδικασίας επεξεργασίας περιέχει υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων, μαζί με ορισμένους αυξητικούς παράγοντες, πρωτεΐνες που ελέγχουν την κυτταρική αύξηση. Το PRP έχει αξιοποιηθεί και σε πολλές άλλες Ιατρικές Ειδικότητες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Δερματολογία (επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, ελκών κλπ) και Ορθοπεδική (αρθροπλαστική, τενοντίτιδα κλπ), ενώ έχει πολλές εφαρμογές και στην Αισθητική (θεραπεία ανδρικού τύπου αλωπεκίας κλπ). Το PRP έχει επίσης ενδελεχώς μελετηθεί και εφαρμοστεί και στην Αναπαραγωγική Ιατρική με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης αποτυχίας εμφύτευσης ή/και απώλειας κύησης.

Το μόνο απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή του PRP είναι λίγο περιφερικό αίμα, το οποίο συλλέγεται με απλή αιμοληψία. Το συλλεγμένο δείγμα τοποθετείται σε ειδικά σχεδιασμένα φιαλίδια και κατόπιν υποβάλλεται σε φυγοκέντριση υψηλών στροφών σε ειδική φυγόκεντρο. Η διαδικασία αυτή διαχωρίζει το αίμα στα συστατικά του με γνώμονα την πυκνότητά τους. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μένουν στο κάτω μέρος του σωλήνα, ενώ τα αιμοπετάλια και το πλάσμα αιωρούνται στο πάνω μέρος, αποκτώντας ένα κιτρινωπό χρώμα. Το πλάσμα κατόπιν συλλέγεται και υποβάλλεται σε έλεγχο ποιότητας, ώστε να εξασφαλιστεί πως τα αιμοπετάλια και οι αυξητικοί παράγοντες βρίσκονται σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις ώστε να έχουν θεραπευτική δράση. Εάν πληρείται αυτό το κριτήριο, το τελικό διάλυμα PRP χορηγείται αναλόγως.

Για PRP ενδομητρίου, 0,5-1 mL διαλύματος PRP εγχέεται εντός της ενδομήτριας κοιλότητας με τη χρήση καθετήρα εμβρυομεταφοράς. Η διαδικασία είναι γρήγορη, ανώδυνη, δε χρειάζεται αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της κλινικής.

Για το PRP ωοθηκών, το διάλυμα εγχέεται στις ωοθήκες είτε διαμέσου της διακολπικής είτε της λαπαροσκοπικής οδού. Η διακολπική οδός είναι παρόμοια με τη διαδικασία της ωοληψίας αλλά αντί για αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού, η βελόνα πραγματοποιεί έγχυση του διαλύματος PRP στο ωοθηκικό στρώμα. Εναλλακτικά, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή η ωοθήκη προσεγγίζεται διακοιλιακά. Η λαπαροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που αφήνει μόνο μικρές ουλές και επιπρόσθετα προσφέρει το όφελος της διαγνωστικής εκτίμησης των εσωτερικών γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων και της περιτοναϊκής κοιλότητας με απαράμιλλη ακρίβεια (μέθοδος εκλογής) και μπορεί να προταθεί κατά τον αρχικό έλεγχο γονιμότητας. Επιπρόσθετα, η λαπαροσκόπηση επιτρέπει την μέθοδο «διάγνωση και θεραπεία», όπου μία βλάβη που εντοπίζεται λαπαροσκοπικά μπορεί απευθείας να αντιμετωπιστεί στο ίδιο χειρουργείο και έχει εφαρμογή για πολλές παθήσεις, κυρίως ενδομητρίωση και συμφύσεις.

 

Η έγχυση PRP είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με ελάχιστες παρενέργειες και δεν περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων. Επομένως, μπορεί να προσφερθεί σαν επικουρική θεραπεία σε κάθε γυναίκα, ωστόσο, μελέτες ‘έχουν δείξει πως είναι πιο αποτελεσματική στις ακόλουθες κατηγορίες ασθενών:

PRP ενδομητρίου
  • Γυναίκες με πολλαπλές αποτυχίες εμφύτευσης (≥3), με έμβρυα υψηλής ποιότητας.
  • Γυναίκες με λεπτό ενδομήτριο (<7mm) κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου προετοιμασίας για την εμβρυομεταφορά.
  • Παρουσία συμφύσεων στην κοιλότητα του ενδομητρίου (Σ. Asherman) ή ατροφικό ενδομήτριο.
PRP ωοθηκών

Οφέλη PRP

Οφέλη PRP

Αναζωογονήστε τη Γονιμότητά σας

Αποδεδειγμένη με επιστημονικά τεκμήρια θετική επίδραση στις εκβάσεις σχετικές με τη γονιμότητα με ελάχιστες παρενέργειες και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων. Βοηθήστε το σώμα σας να βοηθήσει τον εαυτό του!