Γυναικολογική Χειρουργική Γονιμότητας

Η Γυναικολογική Χειρουργική Γονιμότητας είναι ο μόνος τύπος θεραπείας γονιμότητας ο οποίος παρέχει διπλά οφέλη, τόσο για τη γονιμότητά σας, όσο και για την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Στοχεύει άμεσα την υποκείμενη αιτία της υπογονιμότητας, προσφέροντας άμεση βελτίωση. Η Γυναικολογική Χειρουργική Γονιμότητας περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία από διαφορετικές επεμβάσεις, τεχνικές και εξοπλισμό.

Ο Dr. Ηλίας Τσάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της EmbryoClinic είναι από τους πρωτοπόρους στον τομέα της Χειρουργικής Γονιμότητας και ιδιαίτερα στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, με δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη.

Η Χειρουργική Γονιμότητας προτείνεται σε περιπτώσεις όπου μια γυναικολογική ή άλλης φύσεως παθολογική κατάσταση επηρεάζει την ανατομία ή/και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, οδηγώντας τελικά σε γυναικεία υπογονιμότητα.

Γυναικολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την Υπογονιμότητα.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα ή λειομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στο μυομήτριο, το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Είναι πολύ συνήθεις παθήσεις, επηρεάζοντας έως και 8 στις 10 γυναίκες, είναι συχνά πολλαπλά και τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος και αριθμό με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας. Τα κλινικά συμπτώματα που προκαλούν εξαρτώνται από τον αριθμό, το μέγεθος και την τοποθεσία τους εντός του μυομητρίου.

Στα πλαίσια της γονιμότητας, τα ινομυώματα που εντοπίζονται κοντά στο ενδομήτριο, την εσωτερική επένδυση της κοιλότητας της μήτρας, φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την εμφύτευση του εμβρύου. Επιπρόσθετα, μεγάλα ινομυώματα ενδεχομένως οδηγήσουν σε περιορισμό του μεγέθους της ενδομήτριας κοιλότητας, επηρεάζοντας έτσι την εμβρυική ανάπτυξη και τη συσταλτική λειτουργία της μήτρας, οδηγώντας δυνητικά σε μαιευτικές επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία συνήθης καλοήθης πάθηση, η οποία επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών στο γενικό πληθυσμό, αλλά ανευρίσκεται σε 30% έως και 50% των γυναικών με υπογονιμότητα συγκεκριμένα. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιστών που προσομοιάζουν το ενδομήτριο (δηλαδή κύτταρα και ιστοί που μοιάζουν σε μορφολογία και λειτουργία με την εσωτερική επένδυση της κοιλότητα της μήτρας) σε περιοχές εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Τέτοιες περιοχές είναι συχνά η εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, οι γύρω σύνδεσμοι, οι ωοθήκες (όπου η ενδομητρίωση ονομάζεται «ενδομητρίωμα»), το έντερο και η ουροδόχος κύστη.

Οι εστίες ενδομητρίωσης μεγαλώνουν ακολουθώντας ένα κυκλικό μοτίβο, βασισμένο στον έμμηνο κύκλο και προκαλούν φλεγμονή και ίνωση των γύρω ιστών. Στα πλαίσια της γονιμότητας, αυτές οι διαδικασίες είναι πιο καταστροφικές στην περίπτωση του ενδομητριώματος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της ωοθήκης, αν και μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και η ενδομητρίωση σε άλλες εστίες πέρα από την ωοθήκη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, εξαιτίας της τοπικής φλεγμονής που προκαλεί.

Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας

Οι συγγενείς ανωμαλίες μήτρας είναι μια μεγάλη ομάδα ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας, οι οποίες ποικίλουν από απλές διαφοροποιήσεις στο σχήμα της μήτρας (τοξοειδής, καρδιόσχημη μήτρα) σε διάφραγμα μήτρας και ανωμαλίες των κεράτων της μήτρας. Οι ανωμαλίες αυτές προκύπτουν κατά το σχηματισμό της μήτρας στην εμβρυική ανάπτυξη και είναι συχνά εντελώς ασυμπτωματικές. Ωστόσο, επηρεάζουν σημαντικά την φυσιολογική ανατομία της κοιλότητας της μήτρας, συχνά μειώνοντας την διαθέσιμη επιφάνεια του ενδομητρίου και επηρεάζοντας τη λειτουργία της.

Έτσι, μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, μέσω επίδρασης στην εμβρυική εμφύτευση ή με την πρόκληση αποβολής αργότερα. Επιπρόσθετα, μπορεί να επηρεάζουν ακόμη και την εμβρυική ανάπτυξη, μέσω του περιορισμού του διαθέσιμου χώρου στη μήτρα και μπορεί επίσης να προκαλέσουν και μαιευτικές επιπλοκές κατά τον τοκετό. Η υστεροσκοπική επιδιόρθωση με μητροπλαστική είναι η μέθοδος εκλογής για τις συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας και επιτρέπει την αποκατάσταση της ανατομίας της ενδομήτριας κοιλότητας στη φυσιολογική μορφή.

Πυελικές συμφύσεις

Οι συμφύσεις είναι παθολογικές «συνδέσεις» μεταξύ ιστών και οργάνων, οι οποίες αποτελούνται από συνδετικό ιστό. Προκαλούνται από μία «υπερβολική» αντίδραση του οργανισμού στο τραύμα ή τη φλεγμονή και δημιουργούνται στην προσπάθεια επιδιόρθωσης των βλαβών και αποκατάστασης της φυσιολογικής δομής και λειτουργίας. Αυτό οδηγεί στην υπερπαραγωγή συνδετικού ιστού γύρω από την κάκωση, ο οποίος επεκτείνεται και συνενώνει όλους τους γύρω ιστούς μεταξύ τους.

Συμφύσεις στην κοιλιακή και πυελική κοιλότητα συνηθέστερα εμφανίζονται μετά από προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή (ιδιαίτερα εάν αυτό έγινε με τη συμβατική ανοιχτή μέθοδο) ή μετά από φλεγμονή (με αξιοσημείωτο παράδειγμα τη λοίμωξη από χλαμύδια).

Οι συμφύσεις περιορίζουν την κίνηση των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων και έτσι μπορεί να επηρεάζουν και τη λειτουργία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των συμφύσεων των σαλπίγγων, οι οποίες επηρεάζουν την περίσταλσή τους και έτσι και την δυνατότητα γονιμοποίησης και μεταφοράς του εμβρύου, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσουν και στη δημιουργία υδροσάλπιγγας, απαιτώντας τελικά την αφαίρεση ολόκληρης της σάλπιγγας.

Ο Dr. Ηλίας Τσάκος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, και επιλεγμένα μέλη της Ιατρικής μας ομάδας στην EmbryoClinic έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην εφαρμογή των Ελάχιστα Επεμβατικών Λύσεων στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα.

Χειρουργική Γονιμότητας

Ελάχιστα Επεμβατικές Λύσεις

Αποτελεσματικές, ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές οι οποίες συνδυάζουν βέλτιστη αποτελεσματικότητα και μέγιστη ασφάλεια και απαράμιλλο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές.

Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επιτρέπει πρόσβαση στην κοιλιακή και πυελική κοιλότητα μέσω 4 μικρών τομών στο δέρμα και με τη χρήση μικρής ενδοσκοπικής κάμερας και χειρουργικών οργάνων επιτρέπει την πραγματοποίηση των απαραίτητων χειρουργικών χειρισμών. Αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά μεταφράζονται σε μειωμένη νοσηρότητα μετά το χειρουργείο συγκριτικά με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική, αυξημένη χειρουργική ασφάλεια και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές και με ταχύτερη ανάρρωση. Αν και η λαπαροσκοπική χειρουργική αποσκοπεί κυρίως σε αντιμετώπιση κάποιας υποκείμενης νόσου, η ίδια μεθοδολογία μπορεί να αξιοποιηθεί και για διαγνωστικούς σκοπούς. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι ο χρυσός κανόνας στη διάγνωση πολλών γυναικολογικών παθήσεων, ενώ παράλληλα επιτρέπει και την άμεση θεραπευτική παρέμβαση μόλις εντοπιστεί η νόσος, στο ίδιο χειρουργείο.

Ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική είναι η φυσική εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Προσφέρει βελτιωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου στην κοιλιακή κοιλότητα και ακριβείς κινήσεις μέσω του ελέγχου τεσσάρων ρομποτικών βραχιόνων οι οποίοι φέρουν χειρουργικά όργανα. Αυτή η εκπληκτική τεχνολογία διευκολύνει την πραγματοποίηση πολύπλοκων χειρουργικών χειρισμών και διαδικασιών, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν ανοιχτό χειρουργείο, ενώ παράλληλα πετυχαίνει βέλτιστο χειρουργικό αποτέλεσμα, με απόλυτη ασφάλεια για την ασθενή (μειωμένες επιπλοκές, λιγότερη διεγχειρητική αιμορραγία, βραχύτερη νοσηλεία κλπ) και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές. Η ελάχιστη επιβάρυνση των υγειών ιστών, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων χειρουργικών χειρισμών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της μήτρας στα πλαίσια της γονιμότητας.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση, όπως και η λαπαροσκόπηση, μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια τόσο της διάγνωσης όσο και της της θεραπείας, με την διαγνωστική υστεροσκόπηση και την επεμβατική υστεροσκόπηση αντίστοιχα. Η επεμβατική υστεροσκόπηση επιτρέπει την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παρέμβαση χωρίς τομές, μέσω της εισαγωγής μιας ενδοσκοπικής κάμερας διαμέσω του κόλπου και του τραχήλου, στην κοιλότητα της μήτρας. Είναι η μόνη ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία επιτρέπει την άμεση εκτίμηση του ενδομητρίου, της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας, το οποίο είναι δέουσας σημασίας στα πλαίσια της γονιμότητας. Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι η μέθοδος εκλογής για την αφαίρεση μικρών ινομυωμάτων που βρίσκονται επιφανειακά, ακριβώς κάτω από το ενδομήτριο και για την αποκατάσταση των συγγενών ανωμαλιών μήτρας. Πρόκειται για μέθοδο που προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό υγιών ιστών και σχετίζεται με ταχύτατη ανάρρωση.

Χειρουργική Γονιμότητας

Η Ομάδα GynSurgery

Γνωρίστε την GynSurgery, μία ομάδα Χειρουργών Γυναικολόγων με άριστη εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία, την οποία ίδρυσε και της οποίας ηγείται ο Dr. Ηλίας Τσάκος. Η GynSurgery ειδικεύεται στη χειρουργική γονιμότητας και ιδιαίτερα στις Ελάχιστα Επεμβατικές Λύσεις με ειδικό ενδιαφέρον στη Ρομποτική Χειρουργική, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες γενικής Γυναικολογικής Χειρουργικής. Μάθετε περισσότερα στο φυλλάδιό μας: